Orchestra Filarmonică Cehă – „Orchestra anului 2024” – susține două concerte extraordinare la București, sub bagheta dirijorului Petr Popelka
Distinsă cu prestigiosul titlu de „Orchestra anului 2024” la Gramophone Classical Music Awards, Orchestra Filarmonică Cehă revine pe scena Festivalului Internațional George Enescu cu două concerte excepționale, desfășurate pe 4 și 5 septembrie 2025, la Sala Palatului din București.
Sub conducerea carismaticului dirijor Petr Popelka, una dintre cele mai proeminente figuri ale școlii dirijorale cehe actuale, orchestra propune un program de mare rafinament și diversitate, care aduce împreună creațiile unor compozitori emblematici – George Enescu, Serghei Rahmaninov și Antonín Dvořák.

Primul concert, ce va avea loc joi, 4 septembrie, ora 20:00 – aduce în prim-plan două lucrări monumentale: Simfonia nr. 4 în mi minor de George Enescu, lucrare neterminată de compozitor și finalizată de muzicologul Pascal Bentoiu și Dansurile simfonice op. 45 de Serghei Rahmaninov, ultima sa compoziție orchestrală, o expresie strălucitoare a stilului său târziu, marcat de armonii experimentale și timbruri inedite, precum cel al saxofonului alto.
Al doilea concert, programat pentru vineri, 5 septembrie, ora 19:30 – va celebra în mod special moștenirea muzicală cehă, printr-un program integral Dvořák: Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104, cu participarea unuia dintre cei mai activi violonceliști pe scena internațională, Kian Soltani și Simfonia nr. 6 în re major op. 60, vestitoarea maturității componistice a lui Dvořák, scrisă în tonalitatea re major pentru a onora o promisiune făcută dirijorului Hans Richter, cel care, în 1879, oferise cu mare succes prima audiție vieneză a celei de-a treia Rapsodii slavone.
Dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Cehe începând cu stagiunea 2024/2025, Petr Popelka s-a impus rapid ca una dintre vocile cele mai originale ale noii generații de dirijori europeni. Apreciat pentru energia sa interpretativă și rigoarea analitică, Popelka este totodată dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Viena (Wiener Symphoniker) și Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga, unde deține și poziția de director artistic. Format inițial ca contrabasist, a evoluat ulterior ca dirijor sub îndrumarea unor maeștri internaționali, dezvoltând o carieră care îmbină repertoriul clasic central-european cu lucrări contemporane.

Fondată în 1896 la Praga, Orchestra Filarmonică Cehă este una dintre cele mai prestigioase orchestre din Europa, recunoscută pentru sonoritatea sa caldă și pentru fidelitatea stilistică față de repertoriul romantic și modern timpuriu. Dirijată de-a lungul timpului de figuri legendare precum Václav Talich, Rafael Kubelík, Karel Ančerl și Václav Neumann, orchestra este profund legată de creația compozitorilor cehi – în special Dvořák, Janáček și Smetana. În prezent, sub conducerea artistică a dirijorului Petr Popelka, ansamblul cunoaște o nouă perioadă de afirmare internațională, fiind recent desemnată „Orchestra anului 2024” de prestigioasa publicație britanică Gramophone.
Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Internațional George Enescu se pot achiziționa atât online, din platforma Eventim.ro, https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu, cât și în format fizic, din rețeaua de hypermarketuri Carrefour și din lanțurile de librării Cărturești și Humanitas.
Biletele pentru concertul de la Sala Palatului se împart în șase categorii: VIP – 280 lei, Categoria 1 – 250 lei, Categoria 2 – 200 lei, Categoria 3 – 150 lei, Categoria 4 – 120 lei, biletele reduse pentru elevi/studenți/pensionari – 90 lei.
Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica programele. Vă rugăm să vizitați site-ul Festivalului Internațional George Enescu, http://www.festivalenescu.ro/, pentru a fi la curent cu cele mai recente informații.
Despre Festivalul Internațional George Enescu
Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai mari evenimente de muzică clasică la nivel mondial, organizat începând cu anul 1958. Cea de-a XXVII-a ediție are loc între 24 august și 21 septembrie 2025 și marchează 70 de ani de la moartea marelui compozitor și muzician român, George Enescu. Tema din acest an este „Aniversări / Celebrations”, iar în program se regăsesc peste 95 de concerte susținute de peste 4.000 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, ce vor aduce în prim-plan atât moștenirea artistică a lui Enescu, cât și impactul său profund asupra muzicii clasice universale.
Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Parteneri principali: Rompetrol – KMG International, BRD – Groupe Société Générale, JTI – Immersive Experience: partener de inovație, Lexus: partener de mobilitate
Parteneri: Purcari, FERRERO, Mobexpert, One United Properties, ORANGE, Nazzuro Aqua, L’OR, Althaus, Fundația Liliana și Peter Ilica, Senia Music
Cu sprijinul: BIGOTTI, Țuca Zbârcea și Asociații, SANADOR
Partener monitorizare: mediaTRUST